3
  • Camera: Olympus OMD EM-10
  • Lens: Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 EZ
  • Darktable: 1.4.2

My raw's are showing a lot of distortion with the above lens that I try to correct using the Lens Correction module.

In that module, the message "camera/lens not found - please select manually" is displayed and no correction is available.

The doc refers to the LensFun database whose current version seems to supports my camera + lens.

How can I check which version of LensFun DT 1.4.2 supports and how can I add my camera + lens data into DT?

8

For lensfun <= 0.2.8, you may download http://wilson.bronger.org/db/version_0.tar.bz2, and extract its contents over your old database, which usually resides in /usr/share/lensfun (clean this directory first).

For lensfun > 0.3.0, a simple "lensfun-update-data" on the command line, possibly with a "sudo", is enough.

Both methods install the current (less than 24h old) lensfun database.

  • It worked. Thank you. But my lens is still not automatically found by DT though. But is now shown in the pull down menus when I select it manually. – ripat Apr 13 '15 at 5:55
  • 1
    Ok, just found a workaround. I edited the mil-olympus.xml file and duplicated the XML node for my lens. I then changed the <model> tag to exactly reflect the lens model reported in the raw's exif OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 EZ. Et voilà. – ripat Apr 13 '15 at 6:08
  • 1
    Would you mind uploaded a zipped RAW of yours at wilson.bronger.org/calibration so that I can fix Lensfun? – Torsten Bronger Apr 13 '15 at 9:07
  • 1
    Done. So you are the guy behind wilson.bronger.org Thanks a lot man. Nice contribution to the OSS and to DT. Nice job. – ripat Apr 13 '15 at 11:29

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.