9

Developed two rolls of C-41 for the first time at home. One roll was shot with a LOMO Smena Symbol (have shot with before and developed at shop) and the other with a Zenit ET (first time using). The Symbol roll came out just fine but the Zenit roll has a weird wavy sort of pattern that repeats spanning the entire film.

Closeup of film.

Larger picture of film.

Scan of film.

The scan of the film shows one dark wave that repeats. What could be the cause for this? Some ideas I have:

  • The camera has a light leak. (but the constant repeating wave doesn't make sense then)
  • During development (when the film was rolled up) a light leak happened in the dark room. This would explain why the pattern repeats (only a sector of the film got exposed).
  • Bad film. (unlikely)
  • Camera has a bad mirror. This would explain why half of the film is cut off anyway (as can be seen in the scan) but doesn't explain the wavy pattern.

Films were developed separately. Normal printer scanner was used to show the effect hence weird colours.

3
  • Josh, next time please add to your question that you developed the film yourself. Here you got lucky with @ZeissIcon immediately spotting it, but for any other questions a lot of otherwise smart and helpful people would've stumbled downs the wrong mental path – Hobbamok Mar 12 at 11:10
  • 1
    @Hobbamok I thought the first sentence made it clear but I'll be more explicit next time. Thanks. – josh Mar 12 at 15:09
  • yeeeah, that totally makes it clear, so nevermind, my mind just, uhm, dropped? that sentence before I had scrolled through the image of the film, my bad – Hobbamok Mar 12 at 17:03
15

My presumption is that you developed this film yourself.

The dark (on the negatives) area and slightly wavy edge are due to the film being incompletely submerged in the chemicals. Either you didn't have enough solution to cover the film (250-290 ml, depending on the tank type, for 35mm) or you developed a single roll in a larger tank and the reel wasn't fully seated to the bottom of the tank.

In Paterson type tanks, one thing to watch out for is that a single reel can slide up the column, so that even if you've poured more than the (for this tank type) 290 ml solution required to cover a single 35mm reel, the reel may not be covered. The recommendation is that if you're processing a single roll in the "2-reel" tank (will hold 2x35mm or 1x120), put an empty reel on top of it.

The other thing that can happen is that even if you did this, if the empty reel was on the bottom by mistake, your 500 ml (per comments) of developer would only about half cover the film in the upper reel.

The third thing is that you might have loaded two rolls, but didn't actually measure enough developer to cover two -- my 2-reel Paterson won't hold a full liter, that takes a 3-reel tank (which is prone to the same problems I mention above), so if you had two rolls in a 2-reel tank, you surely did not pour twice 500 ml.

However it happened, that roll of film was only about half covered. The dark swatches in the half of the strip without half-images on it is unfixed emulsion (that section should almost completely clear if you return the film to bleach and fixer or blix steps).

5
  • I did develop the film myself. I used a Paterson two reel tank and filled with ~500 ml for every chemical (both development times). The reel was seated in the bottom of the tank both times. – josh Mar 11 at 17:12
  • And yet only half of the film strip is developed (see the half-images?). See my edit. – Zeiss Ikon Mar 11 at 17:13
  • Yes, you are correct. I only used one roll (no empty roll on top to make sure it doesn't slide around). I'll keep this in mind next time I'm developing. The repeating wavy pattern confused me a little. What I meant by 500 ml was that for both of the times I developed I filled the Paterson tank with 500 ml of chemical (be it developer, blix or stabilizer) each step. Thank you for your fast response. – josh Mar 11 at 17:25
  • As Zeiss said putting on the empty reel is the best thing to do. Otherwise the agitator stick has to be used to soak the film in fresh developer during process and no tilting. – The_Vintage_Collector Mar 11 at 22:45
  • I did this exact thing once back in high school photography class in the 90s. Same problem: two reel tank, with no empty reel and the bottom one slid up. – user2712225 Mar 12 at 19:46

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.