Serene Life

by garik

submit your photo


Hall of Fame
View past winners from this year

Please participate in Meta
and help us grow.

Take the 2-minute tour ×
Photography Stack Exchange is a question and answer site for professional, enthusiast and amateur photographers. It's 100% free, no registration required.

I was reviewing my shots from a day out and noticed that one image was completely white. The shot was the last in a series of about 5 or 6 which were taken in the space of about a minute. The settings were the same for all of them.

The camera is only a few months old so is this a tell-tale sign of something I should get checked out, or just an anomaly that a lot of cameras have?

Also, from what I can remember the camera became unresponsive for a few seconds when this shot was taken (this happened at some time during the day, I'm just putting 2 & 2 together).

share|improve this question
    
The "camera became unresponsive for a few seconds" bit forces me to think that shutter was open for that duration. Either you unintentionally bumped some setting or some problem with camera metering forced it into a long exposure. Can you provide exif from the washed out image? –  Vikas Sep 10 '12 at 7:14

2 Answers 2

up vote 1 down vote accepted

What settings was it on (should be in the EXIF data for the photo)? If it was manual exposure (intentionally or accidentally) then you can easily end up with an all white shot if you miscalculate. If it was one of the auto settings then it's less likely, but the settings the camera chose might give a clue.

share|improve this answer
    
I think pdbartlett, in simple terms is saying, if the settings were wrong this could leave the camera shutter open to long - over exposing the shot. –  Rob Sep 9 '12 at 8:24
    
I was using some fairly typical settings, ISO 100, f/4.5, 1/20. It was not the settings though, because this was part of a few photos I took of the same subject in the space of about 1 minute. Might have been an error writing to the card or something similar I guess. –  Nippysaurus Sep 9 '12 at 8:31
    
@pdbartlett you are correct. I thought this was the last in a series but it was actually the first of the next series. The first series was indoors and the second was outdoors and probably forgot to change the settings :-) –  Nippysaurus Sep 10 '12 at 11:12
    
Glad to have been of help. Happy shooting! –  pdbartlett Sep 10 '12 at 15:21

Download Google Picasa (or any other software), open the photo and check the following important parameters by going to View menu and then click Properties (if properties are not already visible).

enter image description here

share|improve this answer
    
as mentioned in my comment for another post ... the settings were not a problem ... I had taken a perfectly good picture about 5 seconds before this one. ISO 100, f/4.5, 1/20. –  Nippysaurus Sep 10 '12 at 1:15
    
it should also be noted that this was not a typically overexposed image, the pixels were not mostly white, they were literally #FFF. Completely white. –  Nippysaurus Sep 10 '12 at 1:16

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.